Négy, kevésbé ismert kastély a Loire völgyből

Amikor a Loire völgyi kastélyokról esik szó, valamennyi cikkben, katalógusban a méltán híres chambordi, vagy a Villandy kastély az, amiről képet láthatunk. Legtöbben ha más nem képekből jól ismerjük az előbb említetten túl Chenanceau-t, Ambiose-t, de mi a helyzet a kevésbé népszerű, de annál szebb kastélyokkal?Chateau de Serrant


Franciaországi önkéntesedésem alatt, éppen abban az alig ismert kis falucskában, (Saint-Georges sur Loire-ban) volt szerencsém lakni, ahol ez a gyöngyszem is található. Míg a kis település Angers-ból autóbusszal könnyen elérhető, a vicc kedvéért a kastélyhoz semmilyen gyalogút nem vezet, ezért hiába laktam én is 10 perc sétára tőle, 8  hónap alatt kocsi és jogsi híján egyetlen egyszer jutottam el oda.


A kastély magánkézben van, és mivel jelen pillanatban is lakják (ahogy sok másikat is arrafelé) ezért megtekinteni csak helyi idegenvezetővel lehet, az előre megadott időpontokban. Belül fotózni sem szabad, ami különösen kár, főleg mert a világon is ritkaságnak számító, rendkívül összetett, aprólékosan kialakított embermagasságú szekrényt sem örökíthetjük meg.


Chateau de Plessis Bourré

Az Angers közelében fekvő kastély szintén egy gyönyörű példánya az autó nélkül kirándulók számára elérhetetlen (vagy legalább is nagyon nehezen megközelíthető) helyeknek. Engem a drága, és jóravaló szomszédjaim vittek el.  Ráadásul, mivel sajnos még csak második hónapja voltam Franciaországban, és nehezen értettem a nyelvet, megkérték a helyi idegenvezetőt, hogy röviden tolmácsoljon nekem angolul, ha nem értem, amit mond.
A kastélyt, amit egy piszkosul szerencsés ember mondhat magáénak, máig igazi vizesárok vesz körül, ami igazi történelmi hangulata miatt több film forgatásának adott helyet, mint a Jeanne d’Arc, és a Tulipános Fanfan.

Chateau d'Angers


Végre egy jól megközelíthető, állandóan látogatható (és állami kézben lévő) épület. A Chateau d'Angers felsorolásunkban nem csak ebben üt el a többitől. A francia nyelvben, a szó, amit a kastélyokra használunk (chateau vagy többes számban chateaux) a kastély mellett várat is jelent, és amennyiben a beszélő nem pontosít az épületet illetően, hogy konkrétan kastélyról, vagy várról, azaz chateau fortress-ről van szó, érthetjük így is úgy is.
Angers vára, egykoron egy Anjou herceg építette erőd volt. Erős falainak látványa messziről is megrendíti az embert, de ha álltunk már mellettük tudjuk, hogy kétségen kívül tekintélyparancsolóak. Nincs tudomásom róla, hogy a vár valaha ostrom alatt állt volna – nem is véletlenül. A falakon kívül várárok is védte az erődöt, amely rendhagyó módon nem vízzel, hanem rettenetes vadállatokkal volt megtöltve. Napjainkban az falakon kívül (amelyeket meg is mászhatunk) belülről egy felújítás alatt álló kápolna épület, és múzeum vár bennünket. A sötétített múzeumi termekben különleges, az apokalipszisi jeleneteit ábrázoló szőnyegeket tekinthetünk meg.


Chateau de Brissac

Ahogy korábban két másik kastélyhoz, ide is kis segítséggel jutottam el autóval, így anélkül sosem néztem útvonalat. Ez volt az angers-i után az első, korábban ismeretlen hely, amit megnéztem, és mondhatni el voltam olvadva.  Magassága egész Franciaországban kiemelkedő, az Anjou hercegek korát idéző stílusa, és kertje is vitathatatlanul bájos. Ha az ember megfeledkezik az ott történt 15. századi kettős gyilkosság óta terjengő mendemondákról-  vagy még inkább ha nem is tud róla- egy kicsit hercegnőnek/hercegnek érezheti magát.


T.G.Adrienn

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.