Non-stop, egynapos utak, kuponos oldalak

A nyári szünet, a jó idő, még a legnagyobb otthonülőket is világjárásra sarkalja -szerintem. Na de hová menjenek a még ekkor is a mókuskerékben teperő, vagy lapos pénztárcával rendelkező sorstársaink? Sok ellenérvet hallottam én is az egynapos, és non-stop utazásokkal szemben, és ha nem is mindet, de oszlassunk el, néhányat. A lehetőségek száma valójában nem is olyan szűkös, mint gondolnánk!

Manapság számos utazási iroda kínál saját-és kuponos oldalakon alacsony árú, rövid utazásokat. Néhány éve az ilyen jellegű választék meglehetősen korlátolt volt. Emlékeim szerint az első “járatokon” még a velencei karneválra, a bécsi adventi vásárra, és a müncheni sörfesztiválra lehetett eljutni. Nem régen meglepve böngésztem az ajánlatok között, és gyorsan le is csaptam egyre-az ausztriai Hallstatt városába.“Egy nap nem elég semmire”  -mondanánk- némileg joggal is. Kikapcsolódás gyanánt nem ajánlhatok jobbat, minthogy részt vegyünk egy még ismeretlen városba vagy vidékre szóló kiránduláson, fedezzünk fel aránylag közeli, és csodaszép helyeket! Itt van mindjárt, hogy csak néhányat említsek: Bajmóc vára, túra a Myrafalle vízesés, vagy akár Auschwitz. Ugyanakkor természetesen elismerem, hogy bármilyen tartalmas is az a nap, arra bizonyosan nem lehet elegendő, hogy az ember elfeledkezzen a rá váró teendők hosszú soráról és, vagy alaposan kipihenje magát.
“Biztosan egész nap sürgetnek minket” – vagyis egy-egy helyen nem tudunk minőségi időt eltölteni. Sajnos ezek az utazások nem is felelnek meg ennek. Ha erre vállalkozunk tudnunk kell, hogy a pénzünkért cserébe sokszor csak egy kis kóstolót kaphatunk a nagy tortából, és bármilyen giccsesen is hangzik (ha például városlátogatásról esik szó) vannak városok ahol egy élet is kevés lenne a felfedezésre.

 Másfelől, nekem eddig csak jó tapasztalataim voltak, még a több programpontból álló utazásokon is. Sőt! Én magam is bonyolítottam már le csoportkísérőként olyan programot, amelyről azt gondoltam, hogy egész napos rohanás lesz,  de annak ellenére, hogy akkor is csak 24 órából állt a nap és noha volt csúszásunk is, mindenre kényelmesen jutott időnk. 
Persze le kell szögeznem, hogy ahány ház annyi szokás. Utazási iroda, és idegenvezető kérdése az egész. Ezzel az indokkal kár volna magunkat lebeszélni, és ezzel megfosztani nagyszerű élményektől, még ha az oly kevésnek is tűnik.Mit is jelent, hogy non-stop utazás? – Természetesen nem azt, hogy három napon keresztül a buszon ülünk. A “non-stop” arra utal, hogy az ajánlatban nincs szállás. Éjszaka a buszon ülve aludhatunk. Nem kell megijedni, a legtöbb busz most már kényelmes, dönthető, széthúzható ülésekkel felszerelt jármű. Ilyen módon általában a hazánktól távolabb eső desztinációkba szerveznek utat, mint Velence, és a Plitvicei tavakHorvátországban. Ha nem is olyan, mintha az ágyunkban aludnánk, egy párnával, pokróccal elviselhetővé lehet tenni a helyzetet a cél érdekében. Ezeket pedig a buszon hagyhatjuk a kirándulás idejére.
Amikor a kuponos ajánlatokról esett szó köztem és ismerősök között, gyakran hallottam hogy valaki így vélekedik: ez “egy nagy átverés”. Miért lenne az?
Ezek az oldalak valóban kedvezményesen kínálnak szolgáltatásokat, termékeket, mert ezzel az alacsony árral több eladást tudnak elérni a szolgáltatók. A kuponos cég jutalékért felületet biztosít, a vállalatok/vállalkozók több bevételért jobb ajánlatot adnak, a vevő pedig mindenhez előnyösebben jut hozzá.Ez így szép és jó. Azonban néhány dologra érdemes odafigyelni! Ha néhány nappal korábban fogok hozzá e cikk megírásához lehet, hogy a vége sem az lett volna, mint most.
Ahogy az elején is írtam nem régen én is befizettem egy utazásra. Kosárba tettem az ajánlatot megvettem, kifizettem, és szépen elküldtem az adatokat az utazási irodába. Már első elolvasáskor is feltűnt az a fenyegető mondat, miszerint a helyek csak korlátozott számban elérhetőek. “Ez csak egy kis ijesztgetés, -gondoltam- hogy az utasok mielőbb bejelentkezzenek”. El sem tudtam képzelni -főleg mert én is dolgoztam utazási irodában – hogy ez valóban előfordulhat. Az eladott kuponok száma abszolút nem voltak az elérhető helyek mennyiségéhez igazítva, így sok olyan utas is megvehette a kupont, akinek már egyáltalán nem jutott hely.
Nagyokat hallgattam, és pislogtam, miközben a vonal túloldalán az unott hangú ügyintéző hölgy közölte velem:nekünk még valószínűleg jut majd hely a buszon, de ha nem, akkor visszakapjuk a pénzünket… Kérem szépen, a leírásban sehol sem szerepelt, hogy zsákbamacskát veszünk!
Sajnos biztosra sehol sem mehetünk igazán, még akkor sem, ha személyesen az utazási irodában minden közvetítő kizárásával rendezzük ügyeinket. Kirívó esetek mindig vannak, és az elmúlt év tele voltak egy utazási iroda csalásaival, és visszaéléseivel, de ilyen rövid utazások esetében nagy általánosságban még mindig jobban megéri szervezett úton részt venni. Ha csak a személyes példámból indulunk is ki, hogy kettőnknek az oda -és visszajutásra, majd az ott tartózkodásra Hallstatt-ban a kifizetett ár dupláját, ha nem többet kellett volna kifizetnünk. Szóval csak okosan!


T. G. Adrienne
(képek: saját, bonuszbrigad)

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.