5 szuper francia musical a youtoube-ról

Talán sokan emlékszünk még rá,  hogyan robbant be hazánkba és egész Európába a Rómeó é Júlia c. musical több, mint tíz évvel ezelőtt. Azóta rengeteg itthon szinte ismeretlen produkció született francia honban amelyen éppoly méltán érdekelnének figyelmet, mint híres elődeik.


Tudom, hogy egy felvétel nem ér fel az élő előadás nyújtotta, élménnyel de mivel az alábbiak eseteben annak lehetőségétől mar régen elestünk, e néhány igényes felvételnél jobbat nem is kívánhatnánk.
A musicalek népszerűsítéséhez, legtöbbször már a bemutató előtt klipeket készítenek, az egyes daraboknál ezeket is belinkeltem. Magyarul sajnos egyelőre nem elérhetőek.


1. Romeo et JulietteJöjjön akkor máris a fent említett musical, a 2000-es évek tini lányainak nagy kedvence. Gérard Presurvic 2001-ben bemutatott remekműve csupán három évvel később jutott el hazánkba, ahol az eredeti szereposztásban Szinetár Dóra és Dolhai Attila előadásában láthattuk.
Erkély jelenetAz Aimer c. klipet Oroszországban is elkészítették. Íme!
A francia musical, az Operettszínház átdolgozásában jelentős változásokon esett át. A hazai látásmód szenvedélyes, kevésbé idealizált képet fest Shakaspeare drámájáról, szereplőről, míg az eredeti, francia romantikus eszményképet alkot. 
Bővebb összehasonlítással hamarosan jelentkezem!
Mercutio halála
Notre-Dame de Paris 


A francia -kanadai darab még az előzőnél is régebbi. A musicalben természetesen a Victor Hugo által megálmodott világhírű karakterei elevenednek meg  olyan nagynevű színészek személyében, mint: Garou, Helen Segara, Patrick FioriDaniel Lavoie, és Julie Zenatti.
Magyarra egyedül a darab legnépszerűbb dalát, a Belle -t  fordították le, és adták elő. Itt jelenik meg teljes valójában a történet veleje, vagyis Esmeralda akakja a három teljesen különböző jellemű és szándékú férfi szemében. 
Belle

Danser mon Esmeralda

Dechire3. Les dix commandements


Alig egy évvel a párizsi Notre-Dame után került színpadra listánk harmadik darabja Pascal Obispo szerezte zenével. A musicalben a bibliai történet elevenedik meg, Mózes születésétől a zsidók vándorlásáig. A történetben drámai elemként jelenik meg a két anya (a fáraó leánya, és Mózes édesanyja), illetve a két testvér (Mózes és II. Rámszesz) kapcsolata. Ez utóbbinak legszívhezszólóbb zenei kibontakozása talán akkor érkezik el, mikor Ramszesz katonákkal indul Mózes és a zsidók után, ekkor hangzik el a Mon Frere, azaz (testvérem) c. dal. 
Sajnos nem felvonásonként, hanem jelenetenként megvágva került feltöltésre, ezért inkább a lejátszási listát osztom meg: Adame et Eve – La second chance
Ugorjunk egy kicsit az időben előre alig pár évet vissza, ugyanis az Ádám és Éva ennyire fiatalka még, olyannyira, hogy a francia fővárost beborító reklám plakátok egyikét már (vagy még?) én is láthattam. A 2012-ben bemutatott “comedie musical”-ben ismét egy Pascal Obispo remekművet csodálhatunk.
A történet, a címben szereplő Bibliából jól ismert alakokról szól, csak egészen másképpen. Az Éden-t egy gonosz diktátor Solus irányítja, a kígyó pedig meglepő módon a jók oldalára került…


Mozart L’Opera RockA legjobbat, -azaz személyes kedvencemet-hagytam a végére. Ez a musical szerelem volt első látásra/hallásra. Ezek a díszletek, ruhák abszolút levettek a lábamról. A franciák saját Mozart életét feldolgozó musical 2009-ben került bemutatásra és azóta is évente rendeznek szimfonikus előadást ukrán-orosz zenekarral.Főszerepben: Michelangelo Loconte olasz származású színész-énekes-zeneszerző, aki a Mozart előtt alig fél évvel tanult meg franciául. Florent  Mothe Salieri szerepében tűnik fel, szerepelnek továbbá: Meava MelinMelissa Mars, és Merwan Rim. 
Angol felirattal:
(Itt úgyszintén egy lejátszási listával állunk szemben)


Jó szórakozást kívánok!(Képek: pinterest, youtube)

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.