Üdv, itt az Ever been !

3 nap alatt Párizs körül

By 12:37 , , , , , , ,


Párizs. Talán alig akad valaki, kinek e név hallatára – a terror fenyegetettség és árvíz előtt – még nem az égig érő Eiffel – torony, a baguette, vagy a Champs – Elyseé kávézói jutottak volna azonnal eszébe. 
Ha máshonnan nem is, a Pinterest rózsaszín habos-babos képeiből már valamennyien jól ismerjük, a francia főváros hangulatát és nevezetességeit. Ráadásul bizonyára nektek is van legalább egy olyan Facebook ismerősötök, aki már járt itt, és legnagyobb örömötökre becsülettel ki is posztolta az összes jól megszokott pózban készült képeit.

Ha a határidők, munka által korlátolt világában minderre csak egy hosszú hétvége jut, és a híradások ellenére Párizst választjuk, akkor sem kell lemondanunk semmi fontosról. Azért, meglegyen a párizsi élmény, de ne is kelljen egy stopperrel a kezünkben az idő elől menekülni végig a városon, hasznos, ha van egy igazán jó receptünk, amit ha betartunk, nem érhet csalódás.

Séta és baguette
„Ha Rómában jársz, tégy úgy, mint a rómaiak” – tartja a mondás. Ha Párizsban vagy szánj időt az ebédre, a kávéra, hiszen a franciák akár több órán át is képesek társalogni egy forró ital felett.  Kóstolj meg néhány péksüteményt a helyiek kedvencei közül. A “bolungerie” -k (bolunzsri), azaz pékségek közül számomra a legkedvesebb a „Paul”. Tökéletes választás, amennyiben valóban csak egy croissant vagy “pain du chocolat” -t (csokoládés péksütemény) szeretnénk. Cukrászdáért keressük a „patisserie” feliratokat, és ha nem sajnáljuk a pénzt és az időt álljunk be a turisták által legkedveltebb cukrászda előtti sorba, az Angelina előtt.
A város igazi hangulatát azt bejárva érezhetjük át igazán. A kis kitérő után le is mozoghatjuk az elfogyasztott finomságokat hosszú séta keretén belül a Szajna parton, a Mars mezőn, a Champs-Elyseé aszfaltját taposva vagy parkokban, a „La vie en rose”-t fütyörészve.Eiffel torony
Párizs nem is lenne Párizs az Eiffel torony nélkül, úgy gondolom ez nem is igényel több magyarázatot. A város szimbóluma az utóbbi időben átalakításon ment keresztül. A torony első emeletén, ahol az építési tervek, és folyamat állomásait bemutató kiállítást tekinthetünk meg, most egy a középre benyúló üveg padlót helyeztek el, ahonnan lelátunk egyenesen a mélybe.

1 székesegyház
Párizs történelmi emlékekben is gazdag, amit mi sem bizonyíthatna jobban, mint az épületei, templomai, amelyek már önmagukban is egyedülálló műemlékek.
Az egyik legnagyobb ezek közül a Notre-Dame (Mi Asszonyunk) gótikus katedrális (személyes kedvencem), amit Victor Hugo regénye tett világhírűvé. A torony is megtekinthető, de a fullasztó lépcsőmászás után a kilátáson túl, csak egy darab harangot találunk fent. A katedrális kertje napközben nyitva áll, és kellemes hangulata miatt alkalmas lehet, hogy megejthetjük azt a bizonyos hosszú sétát. A katedrális mögötti területen, a padokon megpihenve élvezhetjük az ingyen WI-FI előnyeit.
A Montmatre -on álló Sacre-Coeur (Szent Szív) Bazilika, a másik legjelentősebb egyházi épület a városban.  A Notre- Dame-hoz hasonlóan ennek is megvan a maga sajátos történte, de nem csupán stílusában különbözik tőle. A Sacre Coeur létrejöttének körülményei, és a ma betöltött szerepe is sorosan összefügg Párizs múltjával és jelenével.  Napjainkban a látogatottságát leginkább a hatalmas mozaikkép indokolja, ami Európában a legnagyobb ezzel a technikával készült alkotás. Talán emiatt, talán másért is, de az épületben sajnos nem lehet fotózni, viszont itt is van lehetőség a toronyból körülnézni.
A belépés mindkét helyre ingyenes.

1 múzeum
Párizsban talán a Louvre az első, ami eszünkbe juthat, ha múzeumokról beszélünk. Ki ne ismerné az itt látható festmények és szobrok legnagyobbjait, mint a Mona Lisa, és Milói Vénuszt. Az épületegyüttes megannyi műkincsét, különleges termét megtekinteni önmagában is egy egész napos program. Amennyiben a rövid idő ellenére mégis ezt választjuk jó, ha kész tervvel érkezünk, amit könnyedén elkészíthetünk a honlap alapján:
Ha a Louvre túl nagy falat bátran válogathatunk a többek között Napóleon sírjának is otthont adó Invalidusok temploma, a Centre Pompidou, Rodin és Victor Hugo Museum között.

1 Párizson kívüli program
Ha már az előző pontokat sikeresen kipipáltuk, jöhet egy külvárosi program is. Az Eiffel torony látogatás után talán az Euro Disney a legnépszerűbb párizsi program a turisták körében. Egyértelműen elmondható, hogy az jegy árak rendkívül borsosak, ezért érdemes előre megvásárolni őket az interneten, vagy itthoni utazási irodákban személyesen.
Amennyiben a kultúrából még mindig nem elég, a Napkirály csodakastélya szintén egész napos elfoglaltságot nyújt az érdeklődők. A versailles-i kastélyban megtekinthetjük a fent említett király által megálmodott királyi lakosztályokat, a sok más európai s azon túli kastélyok mintájául szolgáló tükörtermet is. Csúcsszezonon kívül a gyönyörű kert még ingyenes is, és akár elsétálhatunk a hírhedt Trianon paloták felé is.


1 Panoráma
Ha nincs kedvünk kivárni az Eiffel torony előtt kígyózó sort, még nem kell feltétlenül kihagynunk Párizs látképét madártávlatból.

Az Opera közelében található Lafayette Galeries kilátója például egy fillérünkbe sem kerül. Az épület tulajdonképpen márkás divat-szépségápolás, és ékszer üzleteknek ad otthont, de ha nem vásárolunk vagy fogyasztunk semmit is felkapaszkodhatunk a legfelső emeletre, hogy élvezzük a kilátást.


A Diadaívet egyébként sem illik kihagyni, és az árak mellett a turisták száma is barátságosabb, mint az Eiffel toronynál. Napóleon építményéről elláthatunk a Champs-Elyseé-n és Concorde téren át egészen a Louvre-ig is.
(26 éven aluliak számára ingyenes)

Végezetül pedig ott van a pályaudvar mellet álló -párizsiak szerint – csúnyácska Montparnasse torony is. Itt akár késő éjjel is nézelődhetünk a kivilágított város felett.
Felnőtt belépő: 15 Euro

T. G. Adrienne
(Fotók: T. G. Adrienne)

You Might Also Like

0 megjegyzés