Neuschwanstein – A négy évszakos csoda

Lassan három hete már, hogy lehullott megsárgult fa levelek mellett a taknyos idő is kedvünk szegi, ha kimozdulás a téma. Sokan nem is tudják, hogy ilyenkor a legjobb kirándulni, és nem is olyan elérthetetlen távolságban van a valamennyiünk számára ismert bakancs listás kastély: Neuschwanstein. Ha igaz, hogy: “Paris always a good idea”, akkor esetünkben különösen az.Földrajzi elhelyezkedése miatt a megközelítése autó nélkül problémásnak, ha nem lehetetlennek tűnhet, de nekünk a szervezés meglepően egyszerű volt. Az Eurolines járatai között találtam egy útra 10.000 Ft-ért jegyet Budapest- München vonalon. A busz oda- és vissza is éjszaka közlekedett így a város- és kastély nézést is teljesen kimaxolhattuk. Münchenből Füssen-ig (a kisvárosig, ami a kastélyhoz legközelebb fekszik két órás vonatút vezet – sajnos átszállással.
FüssenOdajutás
Füssen a középkori stílusú kis városka maga is megér egy misét. A kedves bajos utcácskák végén fehérlenek az Alpok csúcsai. A városka így “előételként” maga is felkínálja saját kincseit: a Magas Várat és a kolostort még Neuschwanstein és Hohenschwangau előtt. Olcsó, igényes szállást mi azOld Kings Hostelben találtunk. Széles emeletes ágyaink egy design-os, de meg kell vallanom kissé szűkös szobában kaptak helyet, és a fürdőszobákon két- három másik szobával is osztoztunk. Ár-érték arányban teljesen megfelelt az igényeinknek, hiszen úgysem azért utazik ennyit az ember, hogy a szállásán üldögéljen, nem igaz?Elvileg van valamiféle busz járat Füssen-től a kastélyokhoz, de mi nem vettük igénybe, gyalog vágtunk neki a hegyi túrának, a hófedte tájon.


Gyakorlati tudnivalók
A belépőkeet a két hegy között fekvő völgyben, a parkolók közelében tudjuk megvásárolni, miután kiálltuk a kilóméteres sot. Kicsit ironikusnak találom, hogy míg II. Ludvig király a kastély építtetésével munkahelyeket teremtett kihaló szakmák számára, addig ma az üzemeltetők beléptető berendezések használatával válnak meg az emberi erőforrásoktól. Igen, a király másik nagy törekvés az épület modernizálása volt, de na..
A kastélyokba csak coportosan, megjelölt időpontokban lehet belépni, audio guide-os csoportos idegenvezetéssel. Engem a jegy megvtelekor, ott helyben ért a meglepetés, amit talán nem árt tudni, hogy ez a szolgáltatás magyar nyelven is elérhető. A kastély nyitvatartási ideje az utolsó csoport kilépését jelöli. Bent fotózni/videózni sajnos nem megengedett.
További információk: ITT


Hohenschwangau
Neuschwanstein kisebb, de annál bájosabb nővérkéje méltatlanul kevés figyelmet kap. Látogatottsága tetemes részét az Új Hattyúkőnek köszönheti, holott II. Miksa király által neogót stílusban átépítette. Hohenschwangau kisebb, kevésbé teátrális szobái tökéletesen harmonizálnak a kastély külső megjelenésével, romantikus díszítései meghittséget árasztanak.
Neuschwanstein” eredete
A Disney-nek köszönhetően Hófehérke kastélykén is emlegetett fellegvár, nevét (magyarul Új Hattyúkő) Wagner operájának legendás hőse Lohengrin (hattyú lovag) után kapta.
A legendáról bővebben ITT


Mária híd (Marienbrücke)
Ahhoz, hogy elkészíthessük a hőn áhított képeslapfotót, át kell sétálni a kastélytól nem messze állóMária hídra. Az oda vezető utat télen a jegesedés miatt lezárhatják, mert csúszós és veszélyes. Ez nem (csak) a németek paranoiája. Amikor mi ott jártunk vastagon állt a jég, a szerlentinen, ahol a leeséstől mindössze egy rozoga fa korlát óv, így az igazán bátraknak sem ajánlanám, hogy a példánkat követve átmásszanak a kerítés mellett..
Látvány a Mária hídról a kastélyra:


II. Ludwig
Akik annak idején az átalakuló hatalmi rendszer miatt Ludwig királyt bolondnak nyilvánították a trónért tudták volna, hogy a király “beteges szeszélyének” eredménye egyszer versenybe szállhat, hogy a világ egy csodájának nevezzük, bizonyára kétszer meggondolták volna, hogy bármi nemű döntésében korlátozzák. Annál is inkább, mivel a kastélyról máig beszélnek, írnak, olvasnak az emberek, ők legfeljebb a törté.et névtelen szereplőinek kerülnek említésre. Meglehet Ludwig (testvéréhez hasonlóan) gyakran komoly kihívásokkal küzdött józan ész terén, és szolgáit is rettegésben tartotta, de páratlan örökségünkért ölre ment. Amikor pl. Kifogytak a büdzséből, még a török szultántól is megpróbált kölcsönt kérni építkezéseire. Tervei közül sok maradt megvalósulatlan.
A kastélyt építész helyett színházi díszlet tervező álmodta meg, belül szinte minden ismert stílus jegy felfedezhető, Wagner opera hőseivel egyetemben. Mindenesetre, h nem is királyi pozícióba, de ma is elkéne néhány olyan ember, aki hozzá hasonlóan mer nagyot álmodni.
T. G. Adrienn

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.