Forradalmi hangulatban: 56 csepp vér (kritika)

A forradalom 50. évfordulója alkalmából előadott 56 csepp vér címet viselő musicalfilm nagy kérdése: 56-nak vagy Rómeó és Júliának kíván emléket állítani?

A történelem megítélése sajnos mindig az éppen hatalmon lévő kormánytól függ, ezért azt gondolom, még így is csoda, hogy a téma 2006-ban ekkora hangsúlyt kapott, és a Szabadság Szerelem c. film mellett még egy ekkora volumenű musical is a színpadra került. Az viszont már kevésbé meglepő, hogy a fáma legkevésbé sem a hősök magasztalásáról, vagy a magyarok összefogásáról szól.Az 56 csepp vér musicalfilm, a musical előadásból, és a később Alföldi Róberttel és Kaszás Attilával felvett összekötőjelenetekkel együtt ad egy egészet. Cselekményében a Rómeó és Júlia elevenedik meg a megszokott kék-piros helyett, piros-fehér-zöld színekben. Robi, vagyis ahogy későbbiekben feltűnik: Rómeó (Palcsó Tamás), és Juli, azaz Júlia (Veres Mónika) egy határmenti városkában találnak egymásra, a helyi szovjet tiszt lányának szülinapi bálján. Természetesen Júlia a helyi ÁVÓs kapitány lánya, míg Rómeó a lázadó fiatalok egyike, Lőrinc barát szerepében pedig -a musicalfilm bemutatója előtt elhúnyt- Kaszás Attila tűnt fel. A fiatalok, első találkozásuk után mit sem törődik többé az ellentétekkel, csak egymás iránti szerelmükkel. A forradalom zaja, csak értelmetlen, de annál nagyobb jelentőségű csetepatéként jelenik meg a színpadon, akár csak Shakespeare veronai két családjának torzsalkodásai.
Egy régi klasszikus újjá élesztése mindig hálás téma, azonban a szájba rágás, és az egy az egyben való átültetés miatt a musicalfilm megtekintése közben sokszor nem tudtam eldönteni, hogy magát a musicalt, vagy annak paródiáját nézem. El kell ismernünk, hogy az alaposan átgondolt részletek miatt a dráma ebben a kontextusban is megállja a helyét, sőt mondhatnánk, hogy olyan, mintha ráöntötték volna, egyes jelenetek esetében komikusnak és eröltetettnek hat.

Ha a musicalt szigorúan politikamentes szemmel kellene értékelni sem szerepelne jobban, mint a Port.hu -n, ahol 5,4 pontot kapott a 10-ből. Őszintén, az első megtekintés után a dalokból sem maradt meg bennem sok olyan, amit jó szívvel kiemelnék, kivéve talán Keresztes Ildikó férfiakról előadott szólóját, ami egy kivételesen jól komponált, értékes része a darabnak. 

Felkeltette az érdeklődésed? A teljes filmet itt megtekintheted.


T. G. Adrienn

(Képek: Filmkatalógus, MediaKlikk, Est.hu) 

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.