Üdv, itt az Ever been !

Ukrajna megérkezett hazánkba

By 15:06 , , , , , , , , , , ,

Az ukrán-magyar diplomáciai kapcsolatok 25. évfordulója alkalmából, egész héten át ukrán filmvetítéseket tartanak az Uránia Filmszínházban.  Az Uránia Nemzeti Filmszínház, ahogy ő magáról írja: „hazai mozik sorában az egyedüli nemzeti intézmény jellegű film- és kulturális centrum”, küldetéséül tűzte ki a hazai és európai filmművészet értékeinek bemutatását. Immár sokadik alkalommal vesz részt hasonló nemzetközi összefogásban, és ezúttal is a mór-szecessziós dísztermének impozáns környezetben fogadja nézőit.  A filmszínház tematikus filmsorozatával ezúttal az ukrán történelembe, kultúrába, és a hétköznapi emberek világába kalauzol el bennünket. Annál is inkább, mivel a filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal tárják majd elénk. A filmek különböző napokon lesznek láthatóak 2016 november 6 és 11 között.

A választékból ki – ki megtalálhatja a kedvencét, hiszen az új és klasszikus; komoly hangvételű és szórakoztató filmek egyaránt megtalálhatók a palettán. Bemutatásra kerül majd többek között: A nagymamám, Fanni Kaplan (történelmi dráma), Mostantól szeretni foglak (vígjáték), valamint az Ukrán seriffek c. film is, csak hogy néhányat említsünk. 


Az Ukrán seriffek a felhozatal egyik legkülönlegesebb darabja. 2016-ban idegen nyelvű film kategóriában Oscar-díjra is jelölt dokumentumfilm Roman Bondurchuk rendező alkotásában jött létre. A történet lényegében egy távoli ukrán faluban élő két hétköznapi férfiről, Sztara Zburijevkában Viktorról és Vologyimiről szól, akik önkényesen magukra vállalják a helyi közösség rendfenntartói feladatait. Családi, szomszédok közötti problémákat tárnak fel, és oldanak meg. A róluk szóló filmet tavaly mutatták be a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon, ahol a zsűri különdíjjal jutalmazta, majd az ukrajnai Docudays fesztiválon is további kitüntetést kapott.   
A vetítéseken a filmek rendezői is részt vesznek így az érdeklődők az esemény után találkozhatnak például Taras Tkachenkoval, A vadgalamb fészke c. film alkotójával is.

A filmvetítésekre a belépés ingyenes, de minden esetben regisztráció köteles!
Regisztrálni a Facebook eseménynél lehet az „ott leszek” gomb megnyomásával. A helyfoglalás érkezési sorrendben történik, előzetesen foglalni nem lehetséges.

Az esemény Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége és az Igor Iankovskyi Alapítvány támogatásával jöhetett létre.T. G. Adrienn
(képek: Uránia Filmszínház)

You Might Also Like

0 megjegyzés