Versailles - A Napkirály kastélya

Egy párizsi városnézés talán legelragadóbb "kelléke" XIV. Lajos álomkastélya: Versailles. A Napkirály célja, miszerint dicsőséget szerez magának világszerte, nem is sikerülhetett volna jobban.


1682-től kezdve Franciaország királya beköltözött megálmodott kastélyába, amely a saját maga köré épített személyi kultusz szerves része volt. A király rituálévá alakította minden apró napi tevékenységét, a reggeli öltözködésétől a lefekvésig, a Versailles-be költöztetett nemesség pedig áhítozva leste minden szavát.
A király úr volt az országa felett, diadalmaskodott Európában, és a természet urának is tekintette magát. Tudván tudta ugyanis, hogy -felhasználva apja vadászkastélyát- palotája számára egy lápos, építésre alkalmatlan területet szemelt ki, alapos kihívást állítva ezzel legjobb szakértői elé is.

Eljutás
Ha Párizs felöl, autó nélkül közelítenénk meg a kastélyt, a helyi "hév", az RER (ejtsd: er ö er) sárga, azaz C5-ös vonalát kell választanunk, amire a belvárosban bárhol felszállhatunk.


A versailles-i palota

A kastély minden egyes téglájából, apró szobrocskájából árad pompa, és gazdagság, de a korabeli bűzt, amiről már valamennyien hallottunk hála Istennek ma már sehol sincs. Az építtetésnél elfelejtettek ugyanis mellékhelyiségeket is tervezni, így ki-ki a híres és ragyogó tükörterem mögötti kis termekben végezte el a szükségét. Van aki úgy tartja, Marie-Antoinette cipő "függőségét" is e probléma idézte elő. Nem csupán ő, de minden magára kicsit is adó hölgy gyakran váltogatta a cipőjét, hiszen az ürülék között taposva hamar tönkre mentek a lábbelik. Nem tudni mennyi ebben az igazság, de az biztos, hogy én is szívesebben járom ma a turistáktól nyüzsgő termeket, mint akkoriban...
A kert
A kastélyból kilépve az gondolhatjuk, túl vagyunk a látnivalók többségén, de a kert is rengeteg érdekességet tartogat. A hatalmas birtok, amely máig zenés előadásoknak ad helyet, -felidézve a Napkirály korszakát- medencéknek, szökőkutaknak, virágágyásoknak, szobroknak ad helyet. Egykor a vízvezetékek kiépítése előtt nagyon nehezen tudták ellátni a szökőkutakat vízzel, ezért szolgák álltak készen arra, hogy a király haladtával mindig azt a kutat indítsák el, amit éppen őfelsége lát.

A kert megtekintése ingyenes, amennyiben "a zenélő szökőkútak is működtetik". Azt nem adják ingyen...

Petit Trianon (Kis Trianon palota)
Ahogy rengeteg más is Versailles-ban, A legtöbben Kis Trianon-t is Marie-Antoinette nevéhez kötjük, pedig a kis palota az akkori legújabb divat szerint XV. Lajos Madame Pompadour-jának kívánságára épült. A kegyencnő sajnos már nem érte meg az átadást, évekkel később Marie-Antoinette kapta meg grandiózus ajándékként.
Grand Trianon (Nagy Trianon palota)
Nekünk, magyaroknak ez Versailles-ban legkevésbé kedves része. Az első háborút követő békeszerződéseket ugyanis e palota tükörtermében írták alá. Ez az egyezmény szakították el hazánktól azokat a magyarok lakta területeket, melyek honfloglalás óta sajátunk voltak.

Gazdag díszítése miatt a márvány vagy porcelán palotaként is emlegetett kis épületet a békére vágyó királyi család lakta, mivel a versailles-i kastély a nyüzsgő nemesség miatt túl zsúfolttá vált.
A Marie-Antoinette birtok

Bármilyen hihetetlennek is hangzik, a költekezéséről, és kicsapongásairól elhíresült Marie-Antoinette közel sem volt annyira megszállottja a pompának, mint tartják. Érdekesség, hogy a királyné nagyon is kedvelte az egyszerűséget, és természetet. Mi sem bizonyíthatná jobban, mint saját kis "birtoka", ahová az udvar elől menekülhetett el gyermekeivel. Kis farmjának reprezentálásképp ma is találhatunk itt birkákat, kacsákat.
Jegyinformációkért, további képekért és Virtuális sétáért, a kastély honlapját tekintsd meg ITT


T. G. Adrienn

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.