C.S. Lewis - Narnia krónikái - A varázsló unokaöccse

A hiúság és a jó és rossz tudásának fája, valamint az életre kelt lámpaoszlop története.


Fülszöveg:

Tudni szeretnél valamit Narniáról? Ez az a birodalom, ahol megszólalnak az állatok, ahol a legváratlanabb pillanatban egy boszorkány karmai közé kerülsz, ahol a Jó akaratából új világ születik. Ahová véletlenül keveredik a két barát: Digory és Polly. Ha kinyitod a könyvet, őket kísérheted el e titokzatos világba. Abba a világba, ahol semmi sem lehetetlen.

Kinek ajánlom? Megrögzött fantasy rajongóknak, illetve mindenkinek, akiből nem veszett ki a gyermeki lélek, valamint rövid, kalandos és tanulságos olvasmányra vágyik.


Kinek nem ajánlom?: Olyan nincs :)

Értékelés:

A barátnőm előre figyelmeztetett, hogy az első, valószínűleg nem a kedvenc Narnia-fejezetem lesz, de tévedett. Valójában a hét könyv közül egyik sem tetszett jobban-vagy kevésbé, de az első rész sok szempontból különlegesnek bizonyult. 

Narnia világa legalább olyan békés, olyan csodálatos, mint amilyen a valódi, Bibliából ismert  Édenkert lehetett. A könyv olvasása közben az ember akaratlanul is oda vágyik vissza: Aslan teremtő énekéhez, jelenlétéhez és bölcsességeihez. 

Annak ellenére, hogy a Narnia krónikái alapvetően egy fantasy könyvsorozat, az írónak már a kezdetek kezdetén sikerült tisztáznia a varázslat és mágia helyét és megítélését Isten, (vagyis esetünkben Aslan) szemében. Aslannak nincs szüksége varázslatra és a "tudásra", amire az ember is csupán azért vágyakozik, hogy az övéhez hasonló hatalmat szerezzen. Olyan erőt és hatalmat, amire nem jogosult. 
Aslan óvva inti a gyerekeket  a nagybácsi és a boszorkány varázslatától. 

A mágiát az író, a teremtéstörténetből ismert "rossz tudással" azonosítja, (ahogy erre gyümölcsfákról származó almával is illusztrál), de ami nekem még ennél is jobban tetszett, ahogy mindezt összefüggésbe hozza hiúsággal. Hiszen miért is fordulna az egyszerű halandó a varázslathoz, ha csak nem, hogy olyan nem természetes hatalomhoz jusson hozzá, amivel felülkerekedhet a társain? Aztán szóba jön a varázslók között kialakult hierarchia és egymás könyörtelen eltiprása is, ahogy láthattuk. 

A sötét oldal mellett Aslan jellemébe és az őt tisztelő állatok "istenfélelemébe" is kaptunk betekintést. Míg a boszorkánytól a későbbiekben is a gonoszsága miatt óvakodtak az állatok, Aslan jelenléte tekintélyt, tiszteletet váltott ki mind az állatokból, mind az emberekből. 
S milyen igaz, hogy Nála az utolsókból lesznek az elsők, hiszen Narnia királya és királynéja két alacsonyrendű személy lett. Az író a fantasy jelleg, a beszélő állatok és mesebeli lények mellett el is tartotta magát a teremtett világ rendjéhez, miszerint az ember a Föld legfelsőbb rendű teremtménye, minden más pedig csak utána következhet.

Innentől a a már megfilmesített második rész (Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény), illetve maga a varázslatos ruhásszekrény létrejötte sokkal emészthetőbb, bár úgy vélem Narnia króniájának minden fejezete "fogyasztható" magában is. Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.